Posted on Hozzászólás most!

Tetőfedő anyag választása II.

Ígértem hogy kicsit részletesebben megnézzük a pontokat.

 • Tetőtér beépítés: Új építés esetében szabad a döntés,míg felújításkor jóval kevesebb lehetőségünk van. Magyarországon leginkább magas tetőkkel találkozunk amiknek a tetőterét tárolásra használták. A 60-as években jött divatba a tetőtér beépítés. Tetőtér beépítésnél gondoskodni kell a megfelelő vízszigetelésről,és számos más feltételnek meg kell feleljen ( pl.: teherhordás,vízhatlanság,hőszigetelés,légzárás,páratechnika,hangszigetelés,tűzvédelem,bevilágítás). Ebben az esetben olyan tetőszerkezetet és tetőfedést kell választani, ami megfelel az esztétikai és a feljebb felsorolt igényeknek is.
 • Hajlásszög: Itthon,régebben a 45-fokos hajlásszögű tetők voltak a legelterjedtebbek. Akkoriban nyereg-,sátor- vagy konty tető volt a legfelkapottabb. Mára a forma és a hajlásszög is megváltozott. Mostanában főleg laposabb 30 fokos, sőt akár kisebb 10-12 fokos tetők is épülnek. Számos településen szabályozzák a tető meredekségét. Házunk tervezése előtt érdemes utánajárni hogy az adott településen van-e ilyen szabály.

Ha alacsony hajlásszögű, „mediterrán” stílusú tetőt szeretne, akkor csak bizonyos kialakítású, megfelelően hornyolt cserepeket választhat, a gyártók megadják, hol használhatók az adott tetőfedő anyagok.
Alacsony hajlásszög esetében az jelenti a gondot, hogy a csapadék – eső, hó, porhó – könnyen bejuthat a cserepek alá. Ezt a gondot egyrészt megfelelően hornyolt cseréppel, másrészt alátét fólia használatával lehet orvosolni. A Tondach szakembere javaslata szerint ez legyen:

 • vízhatlan – 15 fok alatt
 • vízzáró – 15 és 20 fok között
 • szél- és vízzáró – 20 és 25 fok között
 • szélzáró – 30 fok fölött

Magas hajlásszög esetében, 45 fok felett pedig rögzíteni kell a cserepeket, 60 fokig legalább minden másodikat, harmadikat, amíg afölött valamennyi cserepet szükséges rögzíteni szöggel vagy cseréprögzítő kapoccsal.

 • Felújítás: Új épület esetében sokkal szabadabban dönthetünk az épület fedéséről, amíg felújításkor, jóval szűkebb a mozgástér.
  Ha műemlék az épület, akkor nem sok választási lehetőség van, az eredetivel egyező tetőt kell újjáépíteni. Ez azonban a ritkább eset.
  Családi házak esetében az első kérdés, milyen állapotban van a tartószerkezet, meg kell vizsgálni, hogy a rovarok, gombár milyen károkat okoztak. Ha jók a tetőlécek vagy csak néhányat kell kicserélni, akkor mindenképp ajánlott az eredetihez hasonló cserepet választani. Ezzel sok pénzt takaríthatunk meg. Ha viszont cserélni kell a léceket, akkor már széles körből meríthetünk.
 • Viharok: A klímaváltozás következményeként egyre erősebb – már-már trópusi – viharokat élünk át. Ezek új kihívásokat jelentenek a tető építése során. Már a tervezés is különös gondosságot igényel, és a kivitelezést is szakszerűen kell végrehajtani.
  tervezéskor figyelembe kell venni, hogy az alacsony hajlásszögű tető esetében a szél könnyebben megbontja a tetőt, amíg nagyobb hajlásszögű esetén a széllel ellenkező oldalon szívó hatás, széloldalon pedig a nyomó hatás érvényesül. A tetőfedő anyag kiválasztásakor is érdemes számolni az esetlegesen bekövetkező viharokkal. Szeles, viharos vidéken nehezebb tetőfedő anyagot érdemes választani.
 • Kivitelezés során már a lécezést is ajánlott gondosan rögzíteni, mivel a tetőcserepeket is ahhoz fogják rögzíteni. Általában javasolt rögzítő kapcsokat használni, de erősen szeles területen a csavarozás a jobb megoldás. Itt is meg kell jegyezni, hogy a szél könnyen a cserép alá juttatja a nedvességet ezért – különösen alacsony hajlásszögű tetők esetében – a megfelelő alátétfólia kiválasztása és gondos fölhelyezése alapvető fontosságú.
 • Napelem, napkollektor: Érdemes elgondolkozni azon is, szeretne-e napelemetnapkollektort elhelyezni a tetőn. A napelemes tetőcserépnek számos ellenzője van, ők azt hozzák fel érvnek, hogy a napelemes cellákat meg kell védeni a külső behatásoktól, az időjárás viszontagságaitól. Erre csak egy módszer létezik, ez pedig a napelemes cserép gyártása folyamán kizárt – mondta el a Homeinfonak a Távol-Keleten fejlesztéssel foglalkozó magyar szakember. Így a cserép rövid élettartamú lesz. Azt a megoldást pedig, hogy a tetőcserepek helyett építik be a napelemes cellákat vagy napkollektort több gyártó is rendszerben kínálja. Mivel a kész rendszert nem ajánlott megbontani a tetőcserép és a napenergiás rendszert együtt kell kiválasztani.

Nagyjából ezek a fő pontok,nyilván lehetne még rengetek dolgot írni,hogy ki milyen szempontok alapján választ.

Kérdése van? Keressen Minket Bizalommal!

E-mail: janabadog@gmail.com

Posted on Hozzászólás most!

Tetőfedő anyag választás előtt áll? Segítünk!

A bádogos munkája szerteágazó. De elsősorban a tetővel foglalkozik.

Megkérdeztünk egy bádogost hogy szerinte mit válasszunk?!

Számos tetőfedő anyag közül választhatunk. Sok szempont befolyásolja melyiket használjuk. A tető fő feladata az épület védelme az időjárás viszontagságaival szemben. De nagyban befolyásolja a ház összképét.

Íme a legfontosabb szempontok mielőtt választunk.

 • Új házat építünk,vagy felújítjuk a mostanit?
 • Beépített tetőteret szeretnénk vagy nem?
 • Fontos figyelembe vennünk a tető hajlásszögét (hagyományos, mediterrán, vagy alpesi)
 • Hol élünk? (kell-e számítani gyakori viharokra? )
 • Napelem, napkollektor megléte (vagy ha még nincs,de tervben van) is fontos a fedőanyag választásnál.

A következő bejegyzésünkben minden szempontot kielemzünk részletesebben.

Segítünk a döntésben!

Posted on Hozzászólás most!

Miből lett a bádogos szakma?.

A hagyományos bádogosmesterség a kovács– és a lakatosmesterségből fejlődött ki a bádoganyagok használatba kerülésével, és szerszámzata nagy részét is onnan örökölte, de munkamódszerei az ötvös és a rézműves szakmákkal rokoníthatóak.

Szerszámai: a (több mint 30-féle profilkiképzésű) vaskalapácsok, a fakalapácsok, lemezvágó ollók, tőkeolló, fogók, satuk, tőke- és kézi üllők, peremezővasak, fúró- hajlító- és peremezőgép, lyukasztók, vésők, jelölők, forrasztási kellékek, stb.

Eredendően a feketebádog (vaslemez) és a fehérbádog (ónozott vaslemez) feldolgozását végezték az alábbiak szerint. Az alakítandó anyagfelület kalapáccsal való nyújtásával, ezáltal síkosabbá tételével kezdődött a munka, amelyből az ezután rárajzolt alakú lemezt kiszabták. A rajz felvitele az utóbbi időkben már sablon (mintalemez) segítségével történt. Az üllőtőkébe illesztett megfelelő alakú tőkeüllő (pl. a szarvasüllő) vagy egyéb, kézi profilvasak alkalmazásával és a hozzávaló fejkiképzésű kalapács segítségével a lemezdarabot a kívánt alakra hajlítják, illetve szükség szerint tovább nyújtják. A különféle tárgyak előállítása az egyes fémlemezekből hajlítással, tágítással, domborítással, egyengetéssel, legvégül peremezéssel (ziknizéssel) és összemunkálással: egymásrahajlítással, szegecseléssel és/vagy forrasztással történik.

szegecselés oldható, de nem vízzáró kötést biztosít, így azt a bádogos ritkábban alkalmazta. A forrasztás kellékei a forrasztóón, a felületet előkészítő forrasztózsír, a páka és a pákakályha (hordozható kis lemeztűzhely). A forrasztópáka vörösréz csúcsát 250-350 C fokra felmelegítve vele a forrasztás helyén az ónt megolvasztják, és az olvadék elterül a lemezrészeken. Kihűlés után az olvaszanyaggal futtatott és egymásra helyezett felületek stabilan rögzülnek. Ezáltal a készre munkált, esetenként egybevágó profilú összeillesztett lemezfelületek vagy alkatrészek lényeges alakváltozás nélkül köthetők össze.

Posted on Hozzászólás most!

Te Tudtad?

A “JANA BÁDOG” 2006-ban családi vállalkozásként indult.

Azóta sikerült fejlődnünk és megismertetnünk magunkat, és a munkánkat az emberekkel.

Saját,korszerű gépekkel felszerelt műhelyünkben,számos nagyobb bádogos cégnek,magánszemélynek,kivitelezőnek gyártunk bádogtermékeket, legyen szó egyedi vagy alapbádogról. Igyekszünk minden megrendelőnk igényét kielégíteni,épp ezért kézi és gépi gyártással készült termékek is rendelhetők,megvásárolhatók nálunk.

A gyártások mellett kivitelezést is végzünk,ahová felszerelt műhelykocsikkal érkezünk. Nem csak a tetőn dolgozunk,minden, lemezmunkát igénylő feladatban igyekszünk helytállni.

Új profilként emelném ki,hogy vállaljuk cégek telephelyek teljes körű karbantartását. Gondolok itt tetőjavításra,vízelvezető árkok tisztítására,fűnyírásra,kerítésjavításra. Ezekben segítségünkre van egy 12m-es magasságig felérő kosaras emelő, egy fűnyírótraktor,és már egy minikotró is. Gépparkunkat folyamatosan bővítjük.

Ezek segítségével szinte bármilyen feladatot el tudunk végezni.

A minikotróhoz nagy adapter szettel rendelkezünk, van lukfúró, vésőfej, keskenyebb (20cm) kanál, a legszélesebb kanál (80cm), van még úgynevezett rönkfogónk is amivel könnyedén elpakolhatók az útban lévő nagyobb tárgyak.

Meglévő Partnereink:

 • Csákvári Zrt.
 • Sóstó Ingatlanfejlesztő Zrt.
 • Transdanubia Zrt.
 • Széphő Zrt
 • Himile Europe Kft.

A teljeskörű karbantartás minden esetben egyedi megbeszélést igényel.!

Keressen Bizalommal!

Posted on Hozzászólás most!

Esővíz gyűjtés

Itt a tavasz,bár az időjárásunk nem mindennap ezt tükrözi.

A tavaszi és nyári szezonban sokszor locsolunk akár a kerteben/udvaron, akár a lakásban található növényeinket.

Ha a legjobbat szeretnénk a virágainknak és veteményesünknek akkor locsoljunk esővízzel. Növényeink hálásak lesznek.

Ahhoz,hogy a lehető legtöbb esővizet össze tudjuk gyűjteni,javasoljuk a ereszrendszerükbe esőlopót beépíteni/beépítetni. Az esőlopó nyitott állapotában megkönnyíti hogy a vizet a vízgyűjtőbe vezessük,ha pedig a vízgyűjtő edény megtelt akkor visszacsukjuk az esőlopó “nyelvét”,és továbbfolyik a víz a rendszeren!

Vásárolja meg esőlopóját nálunk,ereszrendszeréhez passzoló színben!

Esőlopó Tégla Vörös színben.

Posted on Hozzászólás most!

Wakalfex

Többcélúan felhasználható a tetőfedés,illetve a kémények és falak vagy más felmenő épületszerkezetek,pl: álló tetőablakok csatlakozásának vízzáró kialakításához. Sík és hullámos tetőfedő anyagok esetén is használható.

A tekercsben forgalmazott Wakaflex könnyen megmunkálható pl.: ollóval vágható,kézzel formázható.

A hátoldalán lévő öntapadó ragasztócsíkoknak köszönhetően a felhelyezéskor kialakított forma tartósan megmarad.

Posted on 3 hozzászólás

Bádog kanna

Régen a bádogos kézi szerszámok segítségével készítette a bádog kannát,nem számított túl egyedinek,de a maga módján mégis,…hiszen minden egyes darabot kézzel készített,így mindegyik különbözött valamennyire a többitől. Manapság már tucatárú,minden háztatásban van. Nagy gyárak gyártósorain,automata gépek készítik,minimális emberi erővel/segítséggel. Sajnos egyre jobban megy ki a “divatból”,hiszen sokan előnyben részesítik a műanyag kannákat,pedig ha nem megfelelő hulladékgyűjtőbe helyezzük,ha eltörik/megsérül akkor komoly károkat okozunk ezzel az anyaggal a környezetünknek!

Neked van otthon? Szerezz be egyet Te is,ezzel is védve a Földet.

Posted on 4 hozzászólás

Lemez kerítés mellett szóló érvek

1., Nem kell rendszeresen újrafesteni,cserélni

 • A nádkerítést cserélni kell. A fa kerítést pedig érdemes legalább utcafronton évente lecsiszolni és újrafesteni. Ez munka pedig nem tartozik kedvenc időtöltéseink közé. A trapézlemezből készült kerítésed több mint 10 év múlva is ugyanolyan szép lesz,mint amikor felkerült. A legidőtállóbb megoldás,hisz gondoljunk csak bele…. Tetőfedésre is használják ahol igazán fontos az időtálló,vízbiztos burkolat kialakítása amit a hó,jég és szél sem kímél.

2., Szín választék

 • Igen,igen a fakerítést is le tudod festeni bármilyen színűre. Ebben az esetben azért emelem ki a színválasztékot,mert sokak szemében a trapézlemez csak ipari terület kerítése lehet,fehér,ezüstös vagy szürke színben. De ez szerencsére nem így van,egyre többen választják ezt a megoldást kerítésnek. Vannak színes és famintás,teljesen élethű faerezetű trapézlemezek. Ma már a kőhatású lemez sem újdonság,és a színesekből is választhatunk matt vagy fényes kivitelt. A tapasztalat az,hogy legtöbben a famintás lemezt részesítik előnyben,de van aki a ház színéhez passzolót választ.

3., Modern desing

 • Ha kedveled a minimalista,modern kinézetet akkor ez szuper megoldás neked,de akkor sincs probléma ha nem ez a stílus dominál a ház körül,hiszen a lemezkerítés bármely környezetbe beleillik. Léteznek különböző kerítésmegoldások,amit ugyanolyan gondozásmentes anyagból készítünk ilyen pl: a kerítésdeszkát formázó lemezkerítés deszka elemek.

4., Nem lát be a szomszéd,sem a járókelők

 • Az egyedi méretre gyártott szinte bármekkora kerítést fel tudsz húzni a birtokod köré. Jobban néz ki mint a drótkerítés és persze nem is olyan hézagos.. Persze rakhatsz nádkerítést,de valljuk be egy famintás trapézlemez kerítés ezerszer jobban mutat. És ha erre figyel a szomszéd akkor nem érdekli mi van a kerítés mögött.

+1 indok.,

 • Könnyen és gyorsan felszerelhető. Rendes fakerítéshez viszonyítva itt nem kell 10 centinként felfogatni újabb lemezt,a trapézlemez ugyanis 110cm hasznos szélességgel rendelkezik. Színazonos önmetsző csavarokkal előfúrás nélkül szerelhető.