Posted on Hozzászólás most!

Réz,mint tetőfedő anyag

A réz,rézlemez felhasználása az építészetben nagyon régi múltra tekint vissza. Számos nagyszerű,több századot megélt épületen ma is jól működő,nemesréz találhatunk, mivel ez az anyag nemcsak szép és értékes, de rendkívüli módon tartós és megbízható is.

Bármilyen igényes, új vagy felújított épület szép tartozéka a rézlemezből készült fedés, akár teljes felületen, homlokzatburkolaton, akár a tetőhéjalás kiegészítő szerkezeteként. Napjainkban feltétlenül nagy szerepet kaphat a réz, hiszen kiemelkedően jól alakítható, és változatos, különleges formák esetén is kiváló megoldást nyújt. A ma építészetének letisztult, gyakran az anyagok, szerkezetek megmutatását, díszítő célzatú felhasználását hangsúlyozó munkákhoz nagyszerűen illeszthető a réz. Természetes, tökéletesen újrafelhasználható anyag, mely szinte örök életű.

Az anyag főbb jellemzői:

Gazdaságos: A vörösréz gazdaságosságát a köztudat, de gyakran a szakemberek is tévesen ítélik meg. A réz mint építőanyag a “drága” fogalmával kapcsolódik össze, így a lehetőségek számbavételekor többnyire szóba sem kerül. A gazdaságossági számításokban egy adott épület fenntartási, felújítási költségei az anyagköltségtételben egyre nagyobb összeget képviselnek az idő múltával. Az állandóan növekvő fenntartási költségek következtében, hosszú távon gazdaságosabb olyan anyagokkal, szerkezetekkel dolgozni, amelyek kevés karbantartást igényelnek és tartósságukkal tűnnek ki. A vörösréz ilyen anyag.

Rézlemez fedés esetében a beruházás költségei olyan költségek, amelyekhez nem járul további kiadás. E szerkezetek élettartama meghaladja a lakóházak átlagos élettartamát, és a beépítés után további karbantartást nem igényel. A fedés gazdaságosságát nagyban befolyásoló másik lényeges tényező az, hogy készítése jelentős mennyiségű minőségi szakmunkát igényel. A hagyományos kéziszerszámok maguk is változnak, egyre specializáltabbá, könnyebben, gyorsabban használhatóvá válnak, és megjelentek azok a helyszíni kézi kisgépek, valamint műhelymunkára alkalmas gépek, amelyek segítségével töredékére csökkenthető a megmunkálási idő. Készülnek olyan új gyári termékek, profillemezek, homlokzatburkoló táblák, speciális rögzítőrendszerek, amelyek alkalmazásával igen termelékeny, gyors munkavégzés érhető el.

Fizikai,mechanikai tulajdonságai: A réz olvadáspontja 1083 °C, viszonylag magas, a tapasztalatok azt mutatják hogy tűz esetén hatása előnyös, mert a vörösréz fedés jól ellenáll a tűznek. A tűz lehatárolásával megkönnyítheti az oltást, ez akár a tetőszerkezet megmentését is jelentheti.

Egyetlen más tetőfedő anyag sincsen, amelynek szakadónyúlása olyan nagy lenne, mint a vörösrézé. Ebből következően kimagaslóan jól alakítható, s így a réz a legalkalmasabb anyag összetett, bonyolult tetőformák lefedésére. Nehezen fedhető tetőformák esetében, ahol a lemezek hajlítására, korcok nyújtására, ívelésére, vagy zömítésére van szükség, lágy anyag választása a legcélszerűbb, míg összefüggő sík tetőfelületek esetében inkább félkemény anyag használata az előnyös. A vörösrézből készült tetőfedés, valamint homlokzatburkolat önsúlya csekély, ami megtakarítást eredményezhet a hordozószerkezet kialakításánál.

Díszablak készült rézből

Posted on 3 hozzászólás

Tetőfedő anyag választása II.

Ígértem hogy kicsit részletesebben megnézzük a pontokat.

 • Tetőtér beépítés: Új építés esetében szabad a döntés,míg felújításkor jóval kevesebb lehetőségünk van. Magyarországon leginkább magas tetőkkel találkozunk amiknek a tetőterét tárolásra használták. A 60-as években jött divatba a tetőtér beépítés. Tetőtér beépítésnél gondoskodni kell a megfelelő vízszigetelésről,és számos más feltételnek meg kell feleljen ( pl.: teherhordás,vízhatlanság,hőszigetelés,légzárás,páratechnika,hangszigetelés,tűzvédelem,bevilágítás). Ebben az esetben olyan tetőszerkezetet és tetőfedést kell választani, ami megfelel az esztétikai és a feljebb felsorolt igényeknek is.
 • Hajlásszög: Itthon,régebben a 45-fokos hajlásszögű tetők voltak a legelterjedtebbek. Akkoriban nyereg-,sátor- vagy konty tető volt a legfelkapottabb. Mára a forma és a hajlásszög is megváltozott. Mostanában főleg laposabb 30 fokos, sőt akár kisebb 10-12 fokos tetők is épülnek. Számos településen szabályozzák a tető meredekségét. Házunk tervezése előtt érdemes utánajárni hogy az adott településen van-e ilyen szabály.

Ha alacsony hajlásszögű, „mediterrán” stílusú tetőt szeretne, akkor csak bizonyos kialakítású, megfelelően hornyolt cserepeket választhat, a gyártók megadják, hol használhatók az adott tetőfedő anyagok.
Alacsony hajlásszög esetében az jelenti a gondot, hogy a csapadék – eső, hó, porhó – könnyen bejuthat a cserepek alá. Ezt a gondot egyrészt megfelelően hornyolt cseréppel, másrészt alátét fólia használatával lehet orvosolni. A Tondach szakembere javaslata szerint ez legyen:

 • vízhatlan – 15 fok alatt
 • vízzáró – 15 és 20 fok között
 • szél- és vízzáró – 20 és 25 fok között
 • szélzáró – 30 fok fölött

Magas hajlásszög esetében, 45 fok felett pedig rögzíteni kell a cserepeket, 60 fokig legalább minden másodikat, harmadikat, amíg afölött valamennyi cserepet szükséges rögzíteni szöggel vagy cseréprögzítő kapoccsal.

 • Felújítás: Új épület esetében sokkal szabadabban dönthetünk az épület fedéséről, amíg felújításkor, jóval szűkebb a mozgástér.
  Ha műemlék az épület, akkor nem sok választási lehetőség van, az eredetivel egyező tetőt kell újjáépíteni. Ez azonban a ritkább eset.
  Családi házak esetében az első kérdés, milyen állapotban van a tartószerkezet, meg kell vizsgálni, hogy a rovarok, gombár milyen károkat okoztak. Ha jók a tetőlécek vagy csak néhányat kell kicserélni, akkor mindenképp ajánlott az eredetihez hasonló cserepet választani. Ezzel sok pénzt takaríthatunk meg. Ha viszont cserélni kell a léceket, akkor már széles körből meríthetünk.
 • Viharok: A klímaváltozás következményeként egyre erősebb – már-már trópusi – viharokat élünk át. Ezek új kihívásokat jelentenek a tető építése során. Már a tervezés is különös gondosságot igényel, és a kivitelezést is szakszerűen kell végrehajtani.
  tervezéskor figyelembe kell venni, hogy az alacsony hajlásszögű tető esetében a szél könnyebben megbontja a tetőt, amíg nagyobb hajlásszögű esetén a széllel ellenkező oldalon szívó hatás, széloldalon pedig a nyomó hatás érvényesül. A tetőfedő anyag kiválasztásakor is érdemes számolni az esetlegesen bekövetkező viharokkal. Szeles, viharos vidéken nehezebb tetőfedő anyagot érdemes választani.
 • Kivitelezés során már a lécezést is ajánlott gondosan rögzíteni, mivel a tetőcserepeket is ahhoz fogják rögzíteni. Általában javasolt rögzítő kapcsokat használni, de erősen szeles területen a csavarozás a jobb megoldás. Itt is meg kell jegyezni, hogy a szél könnyen a cserép alá juttatja a nedvességet ezért – különösen alacsony hajlásszögű tetők esetében – a megfelelő alátétfólia kiválasztása és gondos fölhelyezése alapvető fontosságú.

Nagyjából ezek a fő pontok,nyilván lehetne még rengetek dolgot írni,hogy ki milyen szempontok alapján választ.

Kérdése van? Keressen Minket Bizalommal!

E-mail: janabadog@gmail.com

Posted on Hozzászólás most!

Tetőfedő anyag választás előtt áll? Segítünk!

A bádogos munkája szerteágazó. De elsősorban a tetővel foglalkozik.

Megkérdeztünk egy bádogost hogy szerinte mit válasszunk?!

Számos tetőfedő anyag közül választhatunk. Sok szempont befolyásolja melyiket használjuk. A tető fő feladata az épület védelme az időjárás viszontagságaival szemben. De nagyban befolyásolja a ház összképét.

Íme a legfontosabb szempontok mielőtt választunk.

 • Új házat építünk,vagy felújítjuk a mostanit?
 • Beépített tetőteret szeretnénk vagy nem?
 • Fontos figyelembe vennünk a tető hajlásszögét (hagyományos, mediterrán, vagy alpesi)
 • Hol élünk? (kell-e számítani gyakori viharokra? )
 • Napelem, napkollektor megléte (vagy ha még nincs,de tervben van) is fontos a fedőanyag választásnál.

A következő bejegyzésünkben minden szempontot kielemzünk részletesebben.

Segítünk a döntésben!

Posted on Hozzászólás most!

Miből lett a bádogos szakma?.

A hagyományos bádogosmesterség a kovács– és a lakatosmesterségből fejlődött ki a bádoganyagok használatba kerülésével, és szerszámzata nagy részét is onnan örökölte, de munkamódszerei az ötvös és a rézműves szakmákkal rokoníthatóak.

Szerszámai: a (több mint 30-féle profilkiképzésű) vaskalapácsok, a fakalapácsok, lemezvágó ollók, tőkeolló, fogók, satuk, tőke- és kézi üllők, peremezővasak, fúró- hajlító- és peremezőgép, lyukasztók, vésők, jelölők, forrasztási kellékek, stb.

Eredendően a feketebádog (vaslemez) és a fehérbádog (ónozott vaslemez) feldolgozását végezték az alábbiak szerint. Az alakítandó anyagfelület kalapáccsal való nyújtásával, ezáltal síkosabbá tételével kezdődött a munka, amelyből az ezután rárajzolt alakú lemezt kiszabták. A rajz felvitele az utóbbi időkben már sablon (mintalemez) segítségével történt. Az üllőtőkébe illesztett megfelelő alakú tőkeüllő (pl. a szarvasüllő) vagy egyéb, kézi profilvasak alkalmazásával és a hozzávaló fejkiképzésű kalapács segítségével a lemezdarabot a kívánt alakra hajlítják, illetve szükség szerint tovább nyújtják. A különféle tárgyak előállítása az egyes fémlemezekből hajlítással, tágítással, domborítással, egyengetéssel, legvégül peremezéssel (ziknizéssel) és összemunkálással: egymásrahajlítással, szegecseléssel és/vagy forrasztással történik.

szegecselés oldható, de nem vízzáró kötést biztosít, így azt a bádogos ritkábban alkalmazta. A forrasztás kellékei a forrasztóón, a felületet előkészítő forrasztózsír, a páka és a pákakályha (hordozható kis lemeztűzhely). A forrasztópáka vörösréz csúcsát 250-350 C fokra felmelegítve vele a forrasztás helyén az ónt megolvasztják, és az olvadék elterül a lemezrészeken. Kihűlés után az olvaszanyaggal futtatott és egymásra helyezett felületek stabilan rögzülnek. Ezáltal a készre munkált, esetenként egybevágó profilú összeillesztett lemezfelületek vagy alkatrészek lényeges alakváltozás nélkül köthetők össze.

Posted on Hozzászólás most!

Te Tudtad?

A “JANA BÁDOG” 2006-ban családi vállalkozásként indult.

Azóta sikerült fejlődnünk és megismertetnünk magunkat, és a munkánkat az emberekkel.

Saját,korszerű gépekkel felszerelt műhelyünkben,számos nagyobb bádogos cégnek,magánszemélynek,kivitelezőnek gyártunk bádogtermékeket, legyen szó egyedi vagy alapbádogról. Igyekszünk minden megrendelőnk igényét kielégíteni,épp ezért kézi és gépi gyártással készült termékek is rendelhetők,megvásárolhatók nálunk.

A gyártások mellett kivitelezést is végzünk,ahová felszerelt műhelykocsikkal érkezünk. Nem csak a tetőn dolgozunk,minden, lemezmunkát igénylő feladatban igyekszünk helytállni.

Új profilként emelném ki,hogy vállaljuk cégek telephelyek teljes körű karbantartását. Gondolok itt tetőjavításra,vízelvezető árkok tisztítására,fűnyírásra,kerítésjavításra. Ezekben segítségünkre van egy 12m-es magasságig felérő kosaras emelő, egy fűnyírótraktor,és már egy minikotró is. Gépparkunkat folyamatosan bővítjük.

Ezek segítségével szinte bármilyen feladatot el tudunk végezni.

A minikotróhoz nagy adapter szettel rendelkezünk, van lukfúró, vésőfej, keskenyebb (20cm) kanál, a legszélesebb kanál (80cm), van még úgynevezett rönkfogónk is amivel könnyedén elpakolhatók az útban lévő nagyobb tárgyak.

Meglévő Partnereink:

 • Csákvári Zrt.
 • Sóstó Ingatlanfejlesztő Zrt.
 • Transdanubia Zrt.
 • Széphő Zrt
 • Himile Europe Kft.

A teljeskörű karbantartás minden esetben egyedi megbeszélést igényel.!

Keressen Bizalommal!

Posted on Hozzászólás most!

Esővíz gyűjtés

Itt a tavasz,bár az időjárásunk nem mindennap ezt tükrözi.

A tavaszi és nyári szezonban sokszor locsolunk akár a kerteben/udvaron, akár a lakásban található növényeinket.

Ha a legjobbat szeretnénk a virágainknak és veteményesünknek akkor locsoljunk esővízzel. Növényeink hálásak lesznek.

Ahhoz,hogy a lehető legtöbb esővizet össze tudjuk gyűjteni,javasoljuk a ereszrendszerükbe esőlopót beépíteni/beépítetni. Az esőlopó nyitott állapotában megkönnyíti hogy a vizet a vízgyűjtőbe vezessük,ha pedig a vízgyűjtő edény megtelt akkor visszacsukjuk az esőlopó “nyelvét”,és továbbfolyik a víz a rendszeren!

Vásárolja meg esőlopóját nálunk,ereszrendszeréhez passzoló színben!

Esőlopó Tégla Vörös színben.

Posted on Hozzászólás most!

Wakalfex

Többcélúan felhasználható a tetőfedés,illetve a kémények és falak vagy más felmenő épületszerkezetek,pl: álló tetőablakok csatlakozásának vízzáró kialakításához. Sík és hullámos tetőfedő anyagok esetén is használható.

A tekercsben forgalmazott Wakaflex könnyen megmunkálható pl.: ollóval vágható,kézzel formázható.

A hátoldalán lévő öntapadó ragasztócsíkoknak köszönhetően a felhelyezéskor kialakított forma tartósan megmarad.

Posted on Hozzászólás most!

Univerzális szellőző gerincalátét elem /Rollomat/

A gerinc mentén biztosítja a tető kiszellőzését és elvezeti a kúpcserépen átjutó nedvességet. A szélén levő öntapadó csík biztosítja a könnyű rögzítést a cserép felületére.

Rollomat
Tégla Vörös színben

Posted on 6 hozzászólás

Személyes vásárlás

Kedves oldalunkra látogató!

Rendelni tud a webshopon vagy személyesen! Ha a személyes vásárlás mellett dönt címünk 2060 Bicske Kisfaludy u.60. !!

Várjuk Önöket Szeretettel!!

A bolt utcafronti képe
Posted on 8 hozzászólás

Bádog kanna

Régen a bádogos kézi szerszámok segítségével készítette a bádog kannát,nem számított túl egyedinek,de a maga módján mégis,…hiszen minden egyes darabot kézzel készített,így mindegyik különbözött valamennyire a többitől. Manapság már tucatárú,minden háztatásban van. Nagy gyárak gyártósorain,automata gépek készítik,minimális emberi erővel/segítséggel. Sajnos egyre jobban megy ki a “divatból”,hiszen sokan előnyben részesítik a műanyag kannákat,pedig ha nem megfelelő hulladékgyűjtőbe helyezzük,ha eltörik/megsérül akkor komoly károkat okozunk ezzel az anyaggal a környezetünknek!

Neked van otthon? Szerezz be egyet Te is,ezzel is védve a Földet.

tozokanna_11_liter_572031867261580.jpg” alt=”” class=”wp-image-26818″/>