Posted on Hozzászólás most!

Esővíz gyűjtés

Itt a tavasz,bár az időjárásunk nem mindennap ezt tükrözi.

A tavaszi és nyári szezonban sokszor locsolunk akár a kerteben/udvaron, akár a lakásban található növényeinket.

Ha a legjobbat szeretnénk a virágainknak és veteményesünknek akkor locsoljunk esővízzel. Növényeink hálásak lesznek.

Ahhoz,hogy a lehető legtöbb esővizet össze tudjuk gyűjteni,javasoljuk a ereszrendszerükbe esőlopót beépíteni/beépítetni. Az esőlopó nyitott állapotában megkönnyíti hogy a vizet a vízgyűjtőbe vezessük,ha pedig a vízgyűjtő edény megtelt akkor visszacsukjuk az esőlopó “nyelvét”,és továbbfolyik a víz a rendszeren!

Vásárolja meg esőlopóját nálunk,ereszrendszeréhez passzoló színben!

Esőlopó Tégla Vörös színben.

Posted on Hozzászólás most!

Wakalfex

Többcélúan felhasználható a tetőfedés,illetve a kémények és falak vagy más felmenő épületszerkezetek,pl: álló tetőablakok csatlakozásának vízzáró kialakításához. Sík és hullámos tetőfedő anyagok esetén is használható.

A tekercsben forgalmazott Wakaflex könnyen megmunkálható pl.: ollóval vágható,kézzel formázható.

A hátoldalán lévő öntapadó ragasztócsíkoknak köszönhetően a felhelyezéskor kialakított forma tartósan megmarad.

Posted on Hozzászólás most!

Bádog kanna

Régen a bádogos kézi szerszámok segítségével készítette a bádog kannát,nem számított túl egyedinek,de a maga módján mégis,…hiszen minden egyes darabot kézzel készített,így mindegyik különbözött valamennyire a többitől. Manapság már tucatárú,minden háztatásban van. Nagy gyárak gyártósorain,automata gépek készítik,minimális emberi erővel/segítséggel. Sajnos egyre jobban megy ki a “divatból”,hiszen sokan előnyben részesítik a műanyag kannákat,pedig ha nem megfelelő hulladékgyűjtőbe helyezzük,ha eltörik/megsérül akkor komoly károkat okozunk ezzel az anyaggal a környezetünknek!

Neked van otthon? Szerezz be egyet Te is,ezzel is védve a Földet.

Posted on Hozzászólás most!

Lemez kerítés mellett szóló érvek

1., Nem kell rendszeresen újrafesteni,cserélni

 • A nádkerítést cserélni kell. A fa kerítést pedig érdemes legalább utcafronton évente lecsiszolni és újrafesteni. Ez munka pedig nem tartozik kedvenc időtöltéseink közé. A trapézlemezből készült kerítésed több mint 10 év múlva is ugyanolyan szép lesz,mint amikor felkerült. A legidőtállóbb megoldás,hisz gondoljunk csak bele…. Tetőfedésre is használják ahol igazán fontos az időtálló,vízbiztos burkolat kialakítása amit a hó,jég és szél sem kímél.

2., Szín választék

 • Igen,igen a fakerítést is le tudod festeni bármilyen színűre. Ebben az esetben azért emelem ki a színválasztékot,mert sokak szemében a trapézlemez csak ipari terület kerítése lehet,fehér,ezüstös vagy szürke színben. De ez szerencsére nem így van,egyre többen választják ezt a megoldást kerítésnek. Vannak színes és famintás,teljesen élethű faerezetű trapézlemezek. Ma már a kőhatású lemez sem újdonság,és a színesekből is választhatunk matt vagy fényes kivitelt. A tapasztalat az,hogy legtöbben a famintás lemezt részesítik előnyben,de van aki a ház színéhez passzolót választ.

3., Modern desing

 • Ha kedveled a minimalista,modern kinézetet akkor ez szuper megoldás neked,de akkor sincs probléma ha nem ez a stílus dominál a ház körül,hiszen a lemezkerítés bármely környezetbe beleillik. Léteznek különböző kerítésmegoldások,amit ugyanolyan gondozásmentes anyagból készítünk ilyen pl: a kerítésdeszkát formázó lemezkerítés deszka elemek.

4., Nem lát be a szomszéd,sem a járókelők

 • Az egyedi méretre gyártott szinte bármekkora kerítést fel tudsz húzni a birtokod köré. Jobban néz ki mint a drótkerítés és persze nem is olyan hézagos.. Persze rakhatsz nádkerítést,de valljuk be egy famintás trapézlemez kerítés ezerszer jobban mutat. És ha erre figyel a szomszéd akkor nem érdekli mi van a kerítés mögött.

+1 indok.,

 • Könnyen és gyorsan felszerelhető. Rendes fakerítéshez viszonyítva itt nem kell 10 centinként felfogatni újabb lemezt,a trapézlemez ugyanis 110cm hasznos szélességgel rendelkezik. Színazonos önmetsző csavarokkal előfúrás nélkül szerelhető.
Posted on Hozzászólás most!

Vápa

Mi is az a vápa?

 • Amennyiben két tetősík olyan módon metsződik,hogy mindkét tetőfelületről a metszésvonal felé halad a csapadék,akkor vápáról beszélünk.

Fontos a szakszerű kivitelezés!,de miért?

 • A vápa vízterhelése igen jelentős,hiszen mindkét csatlakozó tetőfelületről érkező csapadékot ez a szerkezet vezeti el az ereszcsatornáig.
 • A legapróbb kivitelezési hiba is komoly károkat okozhat.
 • Fontos,hogy szakemberre bízzuk ennek felszerelését,elöregedés esetén cseréjét!

Miből készüljön?

 • Kerülni kell a kis UV állósággal rendelkező műanyagokat és gumikat,hiszen a legkisebb anyaghiba is nagy problémákat okozhat.
 • A legbiztosabb megoldás hajó minőségű fémlemezből készül. Szerencsére ma már vannak bevonatos lemezek,így színben is lehet megfelelőt találni.
Vápa minta,négyféle színből
Posted on Hozzászólás most!

Helló Tavasz

Nyakunkon a jó idő,a kerti partik! Ideje ellenőrizni a tető és az ereszrendszer állapotát,a legjobb az ha szakembert fogadunk. Ők tudják,hogy mit kell nézni,mi az ami problémát okozhat,mi az amit javítani kell,aminek a javítása nem tűr halasztást,vagyis ők jobban értenek hozzá!

Fontos ezt elvégezni tavasszal,hiszen egyszerűbb egy-egy apró hibát kijavítani,mint hogy nagyobb problémával szembesüljünk,nyáron vagy ősszel vagy ami a legrosszabb télen,csak azért mert a tavaszi “átvizsgálás” kimaradt!

Posted on Hozzászólás most!

Tisztító idom

A függőleges szakasz,ha bemegy a földbe és ott van elvezetve ,akkor célszerű a föld feletti szakaszra egy tisztítóidomot beszerelni,mert ha dugulás van könnyebb onnan a dugulást megszüntetni. Szabad kifolyású csatorna esetében nincs gond,mert a föld felett végződik és onnan könnyebb kipiszkálni a dugulást. A föld alatti dugulás megszüntetése bonyolult és költséges feladat.

A képen látható idom függőleges beépítésre alkalmas.
Posted on Hozzászólás most!

Ereszcsatorna szerelés

Természetesen a legjobb megoldás ha a probléma észrevétele után azonnal szakembert hívunk,de a továbbiakban felsorolok néhány apró segítséget ha mégis házilag állunk neki kijavítani a hibákat.

1., Az ereszcsatorna lejtése nem megfelelő : ezt a legkönnyebben vízmérték segítségével tudjuk megnézni. A lejtésnek mindig a függőleges szakasz felé kell lejtenie! Mértéke legalább 0,5%. A csatornavasakkal tudjuk a legegyszerűbben korrigálni ezt a problémát. Ezek finom igazítása kézzel lehetséges. Lehet azonban hogy a csatornatartók elöregedtek és emiatt nem jó a lejtés,ilyenkor szükséges a vasak cseréje. Ebben az esetben viszont legyünk körültekintőek, mert ezek a csatornatartók minden esetben a tető alsó részéhez vannak rögzítve. Lehetséges, hogy ebben az esetben a tetőt is bontani kell. Figyeljünk, hogy ne okozzunk ezzel újabb ázást.

2., Csatorna kifordulás : ilyenkor sajnos a tetőről lezúduló víz a falra folyik,mert a vízszintes és függőleges rész találkozása teljesen szétcsúszik. Ennek orvosolása nem könnyű,hiszen a függőleges szakaszt(lefolyócső,ívek,betorkoló üst) teljesen vissza kell bontani,majd újra felszerelni a vízszintes ereszcsatornára.

3., Lukas ereszcsatorna : ebben az esetben ideig-óráig orvosolható a probléma szilikon tömítőanyaggal,DE ez nem jelent végleges megoldást. A lyukak kiragasztása lehetséges megoldás,fontos a megfelelő tömítő anyag például a butibond(alumínium bevonatú ragasztó). A legjobb megoldás az ereszcsatorna cseréje az adott szakszon.

4., Lefolyócső (függőleges szakasz) dugulása : segítség lehet ha slaggal nagy nyomással átmossuk a lefolyócsövet. Viszont ha ez nem sikerül akkor a dugulás akkora mértékű,hogy javasolt a lefolyócső azon szakaszának rosszabb esetben teljes hosszának cseréje. Érdemes a régivel kompatibilis csőre cserélni a régit a könnyebb szerelhetőség miatt.

Teljesen szétcsúszott az ereszcsatorna és a lefolyócső