Posted on Hozzászólás most!

Réz,mint tetőfedő anyag

A réz,rézlemez felhasználása az építészetben nagyon régi múltra tekint vissza. Számos nagyszerű,több századot megélt épületen ma is jól működő,nemesréz találhatunk, mivel ez az anyag nemcsak szép és értékes, de rendkívüli módon tartós és megbízható is.

Bármilyen igényes, új vagy felújított épület szép tartozéka a rézlemezből készült fedés, akár teljes felületen, homlokzatburkolaton, akár a tetőhéjalás kiegészítő szerkezeteként. Napjainkban feltétlenül nagy szerepet kaphat a réz, hiszen kiemelkedően jól alakítható, és változatos, különleges formák esetén is kiváló megoldást nyújt. A ma építészetének letisztult, gyakran az anyagok, szerkezetek megmutatását, díszítő célzatú felhasználását hangsúlyozó munkákhoz nagyszerűen illeszthető a réz. Természetes, tökéletesen újrafelhasználható anyag, mely szinte örök életű.

Az anyag főbb jellemzői:

Gazdaságos: A vörösréz gazdaságosságát a köztudat, de gyakran a szakemberek is tévesen ítélik meg. A réz mint építőanyag a “drága” fogalmával kapcsolódik össze, így a lehetőségek számbavételekor többnyire szóba sem kerül. A gazdaságossági számításokban egy adott épület fenntartási, felújítási költségei az anyagköltségtételben egyre nagyobb összeget képviselnek az idő múltával. Az állandóan növekvő fenntartási költségek következtében, hosszú távon gazdaságosabb olyan anyagokkal, szerkezetekkel dolgozni, amelyek kevés karbantartást igényelnek és tartósságukkal tűnnek ki. A vörösréz ilyen anyag.

Rézlemez fedés esetében a beruházás költségei olyan költségek, amelyekhez nem járul további kiadás. E szerkezetek élettartama meghaladja a lakóházak átlagos élettartamát, és a beépítés után további karbantartást nem igényel. A fedés gazdaságosságát nagyban befolyásoló másik lényeges tényező az, hogy készítése jelentős mennyiségű minőségi szakmunkát igényel. A hagyományos kéziszerszámok maguk is változnak, egyre specializáltabbá, könnyebben, gyorsabban használhatóvá válnak, és megjelentek azok a helyszíni kézi kisgépek, valamint műhelymunkára alkalmas gépek, amelyek segítségével töredékére csökkenthető a megmunkálási idő. Készülnek olyan új gyári termékek, profillemezek, homlokzatburkoló táblák, speciális rögzítőrendszerek, amelyek alkalmazásával igen termelékeny, gyors munkavégzés érhető el.

Fizikai,mechanikai tulajdonságai: A réz olvadáspontja 1083 °C, viszonylag magas, a tapasztalatok azt mutatják hogy tűz esetén hatása előnyös, mert a vörösréz fedés jól ellenáll a tűznek. A tűz lehatárolásával megkönnyítheti az oltást, ez akár a tetőszerkezet megmentését is jelentheti.

Egyetlen más tetőfedő anyag sincsen, amelynek szakadónyúlása olyan nagy lenne, mint a vörösrézé. Ebből következően kimagaslóan jól alakítható, s így a réz a legalkalmasabb anyag összetett, bonyolult tetőformák lefedésére. Nehezen fedhető tetőformák esetében, ahol a lemezek hajlítására, korcok nyújtására, ívelésére, vagy zömítésére van szükség, lágy anyag választása a legcélszerűbb, míg összefüggő sík tetőfelületek esetében inkább félkemény anyag használata az előnyös. A vörösrézből készült tetőfedés, valamint homlokzatburkolat önsúlya csekély, ami megtakarítást eredményezhet a hordozószerkezet kialakításánál.

Díszablak készült rézből

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük