Posted on 2 hozzászólás

Tetőfedő anyag választása II.

Ígértem hogy kicsit részletesebben megnézzük a pontokat.

 • Tetőtér beépítés: Új építés esetében szabad a döntés,míg felújításkor jóval kevesebb lehetőségünk van. Magyarországon leginkább magas tetőkkel találkozunk amiknek a tetőterét tárolásra használták. A 60-as években jött divatba a tetőtér beépítés. Tetőtér beépítésnél gondoskodni kell a megfelelő vízszigetelésről,és számos más feltételnek meg kell feleljen ( pl.: teherhordás,vízhatlanság,hőszigetelés,légzárás,páratechnika,hangszigetelés,tűzvédelem,bevilágítás). Ebben az esetben olyan tetőszerkezetet és tetőfedést kell választani, ami megfelel az esztétikai és a feljebb felsorolt igényeknek is.
 • Hajlásszög: Itthon,régebben a 45-fokos hajlásszögű tetők voltak a legelterjedtebbek. Akkoriban nyereg-,sátor- vagy konty tető volt a legfelkapottabb. Mára a forma és a hajlásszög is megváltozott. Mostanában főleg laposabb 30 fokos, sőt akár kisebb 10-12 fokos tetők is épülnek. Számos településen szabályozzák a tető meredekségét. Házunk tervezése előtt érdemes utánajárni hogy az adott településen van-e ilyen szabály.

Ha alacsony hajlásszögű, „mediterrán” stílusú tetőt szeretne, akkor csak bizonyos kialakítású, megfelelően hornyolt cserepeket választhat, a gyártók megadják, hol használhatók az adott tetőfedő anyagok.
Alacsony hajlásszög esetében az jelenti a gondot, hogy a csapadék – eső, hó, porhó – könnyen bejuthat a cserepek alá. Ezt a gondot egyrészt megfelelően hornyolt cseréppel, másrészt alátét fólia használatával lehet orvosolni. A Tondach szakembere javaslata szerint ez legyen:

 • vízhatlan – 15 fok alatt
 • vízzáró – 15 és 20 fok között
 • szél- és vízzáró – 20 és 25 fok között
 • szélzáró – 30 fok fölött

Magas hajlásszög esetében, 45 fok felett pedig rögzíteni kell a cserepeket, 60 fokig legalább minden másodikat, harmadikat, amíg afölött valamennyi cserepet szükséges rögzíteni szöggel vagy cseréprögzítő kapoccsal.

 • Felújítás: Új épület esetében sokkal szabadabban dönthetünk az épület fedéséről, amíg felújításkor, jóval szűkebb a mozgástér.
  Ha műemlék az épület, akkor nem sok választási lehetőség van, az eredetivel egyező tetőt kell újjáépíteni. Ez azonban a ritkább eset.
  Családi házak esetében az első kérdés, milyen állapotban van a tartószerkezet, meg kell vizsgálni, hogy a rovarok, gombár milyen károkat okoztak. Ha jók a tetőlécek vagy csak néhányat kell kicserélni, akkor mindenképp ajánlott az eredetihez hasonló cserepet választani. Ezzel sok pénzt takaríthatunk meg. Ha viszont cserélni kell a léceket, akkor már széles körből meríthetünk.
 • Viharok: A klímaváltozás következményeként egyre erősebb – már-már trópusi – viharokat élünk át. Ezek új kihívásokat jelentenek a tető építése során. Már a tervezés is különös gondosságot igényel, és a kivitelezést is szakszerűen kell végrehajtani.
  tervezéskor figyelembe kell venni, hogy az alacsony hajlásszögű tető esetében a szél könnyebben megbontja a tetőt, amíg nagyobb hajlásszögű esetén a széllel ellenkező oldalon szívó hatás, széloldalon pedig a nyomó hatás érvényesül. A tetőfedő anyag kiválasztásakor is érdemes számolni az esetlegesen bekövetkező viharokkal. Szeles, viharos vidéken nehezebb tetőfedő anyagot érdemes választani.
 • Kivitelezés során már a lécezést is ajánlott gondosan rögzíteni, mivel a tetőcserepeket is ahhoz fogják rögzíteni. Általában javasolt rögzítő kapcsokat használni, de erősen szeles területen a csavarozás a jobb megoldás. Itt is meg kell jegyezni, hogy a szél könnyen a cserép alá juttatja a nedvességet ezért – különösen alacsony hajlásszögű tetők esetében – a megfelelő alátétfólia kiválasztása és gondos fölhelyezése alapvető fontosságú.
 • Napelem, napkollektor: Érdemes elgondolkozni azon is, szeretne-e napelemetnapkollektort elhelyezni a tetőn. A napelemes tetőcserépnek számos ellenzője van, ők azt hozzák fel érvnek, hogy a napelemes cellákat meg kell védeni a külső behatásoktól, az időjárás viszontagságaitól. Erre csak egy módszer létezik, ez pedig a napelemes cserép gyártása folyamán kizárt – mondta el a Homeinfonak a Távol-Keleten fejlesztéssel foglalkozó magyar szakember. Így a cserép rövid élettartamú lesz. Azt a megoldást pedig, hogy a tetőcserepek helyett építik be a napelemes cellákat vagy napkollektort több gyártó is rendszerben kínálja. Mivel a kész rendszert nem ajánlott megbontani a tetőcserép és a napenergiás rendszert együtt kell kiválasztani.

Nagyjából ezek a fő pontok,nyilván lehetne még rengetek dolgot írni,hogy ki milyen szempontok alapján választ.

Kérdése van? Keressen Minket Bizalommal!

E-mail: janabadog@gmail.com

2 thoughts on “Tetőfedő anyag választása II.

 1. How is the COVID situation over there?

  1. Szerencsére minden a legnagyobb rendben!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük