Posted on Hozzászólás most!

Cseréptől egészen a cserepes lemezig

A tegnapi bejegyzésünket folytatva írjuk a mait!

A cserepet(és márványt) követte a XI. században a hasított természetes pala. Kezdetben ezek az elemek vastagok,ezáltal nehezek voltak,így a fedél súlya is jóval nagyobb volt mint napjainkban,a nagy súlyú tetőhöz erős alátámasztó fedél szerkezetet kellett biztosítani.

A XV. századra már fejlődött annyit a technika,hogy már vékonyabbra készítették a palát. A módszer elterjedésével kedvelt tetőfedési mód lett Angliában és Franciaországban. Európa többi részén a legelterjedtebb tetőfedő anyag a cserép maradt. Még jobban kedvelték a keletről elsajátított mázas technika miatt. A mai hódfarkú cserepek őse Észak Franciaországból származik a XI. századból. A XII-XIII. században a mérete már egyezett a maival,ezután az égetési technikát kellett tökéletesíteni.

A műpala(azbesztcement pala) a XX. század “nagy találmánya”, mely helyettesítette,pótolta a természetes palát. Mára erről kiderült,hogy komoly egészségkárosító hatása van,és költséges a megsemmisítése. Előnye a súlya az időtállósága,és a vízzárósága volt. A második világháború után pedig megjelentek a legkülönfélébb műanyagok,melyekből tetőfedő anyagot is készítettek!

Szerencsére napjainkra már többféle tetőfedő anyag körül választhatunk.

A bádogos szakmához köthető a fémmel történő tetőfedés!

A trapézlemez és a cserepes lemez egyre kedveltebb alacsony súlya,időtállósága, megjelenése,ára,könnyű szerelhetősége miatt.

Megfelelő kivitelező választásával egyedi,modern és nem utolsó sorban tartós tetőhéjazatunk lehet.

Keressen Minket Bizalommal!

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük