Posted on Hozzászólás most!

Ma már nem fürdünk bádogkádban

Bár a bádogosmesterséget már a 15. század elején ismerték Magyarországon, igazi pályafutása csak 400 évvel később, a 19. században kezdődött. A kispénzű parasztság igényeit szolgálta ki ez a mesterség, de ez nem jelenti azt, hogy a bádogosmunka igénytelen lett volna: mindig is jelen volt benne a kreativitás, az esztétikum iránti vonzalom. Háztartási felszereléseket és borászati edényeket készítettek a bádogosmesterek, majd amikor a 20. században a bádogosság a városokban is népszerű lett, a fürdőszobai felszerelések is horganyzott lemezből készültek.

Ahol a bádogosság fennmaradt, az az építés: az épületbádogos ma is létező foglalkozás. Persze ez a szakma is rengeteg változáson ment át, a szerszámok modernebbek lettek, és maguk a felhasznált alapanyagok is változtak. 

Látható, hogy az iparosodás szelleme ezt a mesterséget sem hagyta érintetlenül: itt is követelmény lett a gyorsabb munka, az egyenletes minőség.

Ami azonban továbbra is jellemzi a bádogosmesterséget: a mai napig rengetegféle szerszámot használnak a mesterek. Fogók, kalapácsok, balos, jobbos, körkivágó ollók és számos más szerszám áll a bádogosok rendelkezésére, akik büszkék arra, hogy az építőiparban nekik van a legnagyobb és legspeciálisabb szerszámarzenáljuk.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük