Posted on Hozzászólás most!

Néhány mondat a palatető ellen

Magyarországon 60-70 évvel ezelőtt törte be magát az azbesztcement pala,tehát a mesterséges pala. De ami egykor forradalmasította a tetőfedést,miért lett az ellenségünk? Az alacsony ár és súly miatt közkedvelt tetőfedési anyag volt.
De vannak érvek ellen:
Kiderült,hogy az alapanyaga, az azbesztcement káros az egészségünkre. Az azbesztrostok apró méretük miatt könnyen bekerülnek az emberi szervezetbe,itt pedig komoly gondokat okoz,hiszen agresszív rákkeltő hatású.
Ezért kell a bontást és az elszállítást is szakemberre bízni,mert veszélyes hulladéknak számít.

A 40×40-es palák élettartama átlagosan 20-25 év, 13 éve pedig már betiltották ezeknek a gyártását, így minimum 13 évesek ezek a tetők. Ezek egyre gyakrabban szorulnak renoválásra, hisz elöregednek, a külső hatásoktól megrepednek, törnek, porladnak. Már ez sem nyújt túl bizalomgerjesztő látványt, de ezek mellett még a mohásodás is jellemző. Összességében ezek nem csak esztétikai gondokat okoznak, hanem jelentős műszaki problémákat is, előbb-utóbb beázáshoz vezet, ami további problémákat szülhet..

Ezeket a hibákat nem lehet egy egyszerű cserével megoldani, mint egy cseréptető esetén, mert már nem gyártják ezeket a síkpalákat.. Így hát marad a komplett csere és bontás. Másfelől a tetőszerkezetek alapból kis súlyra lettek tervezve, így azt is cserélni kellene, ha cserepet szeretnénk felrakni. De szerencsére már szebbnél szebb lemeztetőket kapni a piacon, amikkel gyorsan és jól új héjazatot varázsolhatunk.

Keressen Minket ha szeretné elfedni,lecserélni a régi palatetőt.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük